19 Αυγούστου 2013

Πυρηνική βόμβα απειλεί τις τράπεζες>70 δις τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων!

Στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται πλέον τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών στις οποίες έχουν προχωρήσει κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τράπεζες. 

Αυτό αποκαλύπτουν τα ανεπίσημα στοιχεία που επικαλείται σε δημοσίευμά της η κυριακάτικη Καθημερινή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στην καταναλωτική πίστη, όπου τον Μάρτιο πάνω από 4 στα 10 δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ συνολικά, σχεδόν το 30% των δανείων δεν εξυπηρετείται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  η συνεχιζόμενη τάση δημιουργίας επισφαλείων υπονομεύει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αναζωπυρώνει σενάρια για ενδεχόμενη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σαφείς ενδείξεις για τη διαχείριση των επισφαλειώμ που βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένονται με τα πρώτα αποτελέσματα της Black Rock που ξεσκονίζει εκ νέου τα βιβλία των ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο. 
  
Τα κόκκινα δάνεια και η απαγόρευση των πλειστηριασμών απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις τράπεζες. Ο Στουρνάρας ήταν κάθετος μιλώντας στην Realnews>

«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Θα τεθούν όμως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και να μη βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές». 
Με το σημερινό καθεστώς προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα με αντικειμενική αξίας έως 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το μειώσει στα 160.000 με 170.000 ευρώ. 
Βασικό κριτήριο για την προστασία των δανειοληπτών θα αποτελέσει η οικονομική τους κατάσταση, καθώς και το ποσοστό της δόσης που έχει αποπληρώσει ο δανειολήπτης. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει αποκτήσει προ κρίσης μια κατοικία αξίας 200.000 ευρώ εξ ολοκλήρου με δάνειο και από αυτό έχει πληρώσει μόνο τα 10.000 ευρώ και συνεχίζει να έχει εισόδημα, έστω και μειωμένο, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. 
Οι τράπεζες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους εισοδηματικά κριτήρια σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνο καταβολής της τελευταίας καταβληθείσας δόσης. Οι δανειολήπτες χωρίς εισόδημα που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται από τις τράπεζες.

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε στο blog μου ? δώστε την απάντηση σας παρακάτω

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ (Υποβολή σχολίου ως:) ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΤΟ (Όνομα/Διεύθυνση URL) ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΚΕΝΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ (Διεύθυνση URL) .
"Παρακαλώ να είσαστε κόσμιοι στα σχόλια σας"
Απρεπή σχόλια θα διαγράφονται